Mart 13, 2023

Findik üreticileri ZIHA’dan yararlaniyor

Sakarya Ticaret Borsasinin (STB) girisimleri, Uluslararasi Tarim ve Gida Konfederasyonunun (TARIMKON) destekleriyle kentte findik üretiminin kolaylastirilmasi ve veriminin artirilmasi amaciyla dronla ilaçlama yapilmaya baslandi. Geleneksel yöntemlere göre daha uygun maliyetle yaptirilabilen dronla ilaçlama, su, maliyet ve zaman tasarrufu saglamasinin yaninda engebeli arazilerde çalismak zorunda kalan üreticilerin olasi yaralanmalarinin önüne geçilmesini sagliyor. Sakarya'daki çiftçileri bilgilendirme faaliyetleri kapsaminda simdiye kadar 10'dan fazla arazide dronla ilaçlama yapildi. Çiftçiler için elle veya is makineleriyle yapilan ilaçlamalara nazaran daha uygun ücretli olan ZIHA, üreticiler tarafindan tercih edilmeye baslandi.

"ÇOK FAYDALI OLACAGINI DÜSÜNÜYORUM"

STB Yönetim Kurulu Baskani Adem Sari, borsa olarak tarima çok önem verdiklerini anlatti. Dünyada teknolojinin sürekli gelistigini ve tarimda da bu teknolojiye ayak uydurulmasi gerektigini belirten Sari, TARIMKON ile yaptiklari is birligi çerçevesinde dronla ilaçlama çalismalarina basladiklarini kaydetti. Çalismalarin basariyla yürüdügünü ifade eden Sari, "Her seyin maliyeti artik çok yüksek. Teknolojiye ayak uydurdugumuz sürece tarim olarak da diger ülkelerden çok daha ileriye gideriz. Dronla ilaçlamanin hem mazot maliyeti hem de findik bahçelerindeki dallarin zarar görmemesi açisindan çok faydali olacagini düsünüyorum." diye konustu. Sari, çiftçilerden olumlu dönüsler aldiklarini sözlerine ekledi.

"TRAKTÖRLE IKI SAATTE UYGULANAN ILACI ZIHA'LARLA 15-20 DAKIKADA YAPIYORUZ"

ZIHA operatörü Serkan Basar da 10, 20 ve 30 litrelik tanklara sahip dronlarla ilaçlama yaptiklarini ifade etti. Ilaci agacin en alt dalina kadar ulastirabildiklerini belirten Basar, dronla hem kati hem sivi gübre uygulamasi da yapilabildigini söyledi. Traktörle geleneksel yöntemle iki saatte uygulanan 600 litrelik ilacin, ZIHA'larla 15-20 dakikada yapilabildigine dikkati çeken Basar, "ZIHA, basli basina bir yenilik. Hem is gücünden hem zamandan hem sudan tasarruf." dedi. Bir depoyla 15 dakikalik sürede yaklasik 20 dönümlük alani ilaçlayabildiklerini dile getiren Basar, "Bir su damlacigini kirk makrona bölüyor cihazlar. O yüzden ilacin saf halini yapraga yapistiriyor. Cihazlar otonom uçusa sahip, öncesinde 6 kamerali dronlarla bitki analizi yapiyoruz. Bir findik ocaginda kaç kilogram findik çikacagini hesaplayabiliyoruz. Sadece findik olarak düsünmeyelim; ekin, çeltik, bugday, tüm hububat ürünlerinde dronlarimiz görev yapmakta." ifadesini kullandi. TARIMKON Genel Baskani Hakan Yüksel de federasyon olarak tarimda verimliligi artirmak adina teknolojiyi kullandiklarini, insansiz hava araçlariyla zirai ilaçlama yapildigini belirterek, geleneksel yöntemlerle arasindaki farki üreticilere anlattiklarini söyledi.

"BU ÇALISMANIN FAYDALI OLDUGUNA INANIYORUM"

Üretici Alaattin Pasa Kaba da dronla ilaçlamanin geleneksel yöntemlere nazaran daha faydali olacagini düsündügünü dile getirdi. Egimli alanlarda dronun çiftçilerin isini kolaylastiracagina inandigini belirten Kaba, "Dronlarin, dünyada insanlarin hayatinda ve tarimsal anlamda da ciddi katkilar saglayacagini düsünüyorum. O yüzden bu çalismanin faydali olduguna inaniyorum." dedi. Kaba, teknik raporlarin paylasilmasiyla bölgesel ilaçlamanin artacagina isaret ederek, "Çiftçilerin islerinin kolaylasacagini, maliyetlerin düsecegini, bununla birlikte hem findik üretimine hem kalitesine ciddi katki saglayacagini düsünüyorum." ifadesini kullandi.