Mart 13, 2023
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Aksu çiftliginde ekili 1084 dekarlik bugday tarlasina getirilen 3 zirai insansiz hava aracina kati gübre konuldu.
Üniversite ögrencilerinin de hazir bulundugu uygulamada, insansiz hava araçlariyla gübreleme gerçeklestirildi.
"Dronlar arazinin uygun olmadigi yerlerde gübreleme yapmamiza imkan sagliyor"
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, özellikle bugdayda azotlu gübrelerin verimi etkiledigini söyledi.
Asiri yagislarin bu yil traktörle zamaninda gübre uygulamasina izin vermedigini dile getiren Erkan, "Türkiye'de ilk kez insansiz hava araçlariyla granül gübre uygulamasini Antalya'dan baslattik. Dronlar arazinin uygun olmadigi yerlerde gübreleme yapmamiza imkan sagliyor. Böylece verimde önemli artis sagliyoruz" dedi.
"Traktörle yapilan gübrelemede tekerlek izleri verimi olumsuz etkiliyor"
Traktörle yapilan gübrelemede tekerlek izlerinin verimi olumsuz etkiledigine dikkati çeken Erkan, insansiz hava araçlariyla yapilan gübrelemenin araziden bagimsiz oldugu için bu tür olumsuzluklarin önüne geçildigini vurguladi.
Erkan, Türkiye'nin birçok bölgesinde tarimda insansiz hava araçlarinin kullanildigini ifade ederek söyle konustu:
"Hem yagisin getirdigi olumsuzluklar, hem de traktörün izlerinin etkisini ortadan kaldirmak için gübrelemede insansiz hava araci kullanmak önemli. Biz de Aksu'daki 1084 dekarlik arazimizde hem Türkiye’de hem de üniversitemizde ilk olan bu uygulamayi gerçeklestiriyoruz."